Svupsakker

Æbleskiver hører julen til – og de lollandske svupsakker er særligt lækre.

Bag dem gerne i en elektrisk æbleskivepande, så alle er med ved bordet, og de kan serveres helt varme.
Bag dem gerne i en elektrisk æbleskivepande, så alle er med ved bordet, og de kan serveres helt varme.

Svupsakker er æbleskiver, som spises flækkede og med en sjat brændevin hældt i. Timianbrændevin er godt – eller måske calvados.

Svupsakkerne er den ’våde’ udgave af æbleskiver, som både i Sverige hedder Munke og på Lolland kaldes Nonner. Den er den våde nonne, der bliver til en svupsak.

Til 4 personer

250 g hvedemel

5/1,6 dl mælk

3/1 æg

½tsk kardemomme

25/8 g gær

½ spsk sukker

½ tsk salt

3/1 syrlige æbler, f.eks. Belle de Boskop

Sukker og kaneldrys til æblerne

Smør til stegning

Brændevin

Sukker/flormelis og syltetøj til servering

Først smør, så dej, så æblestykke...
Først smør, så dej, så æblestykke…

Lun mælken til fingervarm og opløs gæren i blandingen. Bland mel, kardemomme, sukker og salt i. Dæk til og lad hæve et lunt sted et par timer. Skræl æblerne, fjern kærnehuset og skær dem i små stykker. Drys æblestykkerne med sukker og kanel. Tilsæt æg et ad gangen lige før brug (efter hævning).

svup3Bag i æbleskivepande – en elektrisk på bordet er udmærket – put en bitte smule smør i hvert hul og derefter dej. Når dejen bobler kan man lægge æblestykket i, og når man kan skubbe æbleskiven op ved at trykke i kanten, er den klar til at vende. Det er en god ide at putte en lille smule smør i for hver omgang (ikke nødvendigt men lettere at vende).

Man skal lave et hul til brændevinen. Timianbrændevin eller Calvados smager godt.
Man skal lave et hul til brændevinen. Timianbrændevin eller Calvados smager godt.

Mens de er varme laver man et hul – nogle siger med tommelfingeren – og hælder snaps i. Spises med sukker eller syltetøj.

Anduin