De Kulinariske Øer

Æbler på hotel

Lolle Frugt har et æblehotel, hvor æbler går i dvale, til de skal spises

Kun et par minutter udenfor Sakskøbing ligger der et ‘hotel’, af den slags, man ikke lige hører om – et æblehotel. Det bliver kaldt sådan, fordi æblerne ‘ligger og sover’ og har det rigtigt godt. Det er Danmarks mindste – og mest fleksible.

De ligger i kasser i store computerstyrede rum, hvor luften kontrolleres, så der hele tiden er så lidt ilt, at æblerne ikke ældes og får rynker. Hvis man holder iltmængden lav nok og lader dem ligge lidt i egen CO2 – bare ikke for meget – så hviler de og kan holde sig rigtigt længe. Ikke hvor længe som helst, men helt uden kemikalier, voksbehandling, og hvad man ellers udsætter æbler for.

Æblematematik

Æbler kan sættes ind i en ligning – en formel, som indeholder faktorer som æblets sukkerindhold, fasthed og stivelse. Kender man æblesorten og æblets ‘startkemi’, kan man bruge formlen til at sørge for, at det opbevares præcist korrekt, så det er perfekt, når det sælges – også selvom det først er til jul eller næste forår.

Alle sorter er forskellige, så de pakkes også forskelligt, og der holdes hele tiden øje med alle bakkerne. Uden på hver boks er der en tavle, så der hele tiden er styr på, hvad der er i, og hvordan æblerne har det. Der bliver løbende taget ud og ind, så alle sorter har det optimalt, selvom de står 5-7 meter højt. Både smag og vitaminer bevares – og det der ‘bid’ af saft og sprødhed, der skal være i et æble.

Plads til alle

At opbevare æbler på hotel – og et lille, fleksibelt hotel – gør, at man kan have mange sorter og sælge dem, når de er allerbedst. Der er plads til de æbler, man aldrig finder i supermarkedets køledisk, fordi de er for dyre eller for sarte. Der er æbler af alle slags, så hvis man kan lide at finde – ikke bare ‘et æble’ men det helt rigtige æble til sin æbleklage, sit æbleflæsk, sin tærte osv., så kan man få både æblet og et godt råd om, hvilket der er bedst til hvad.

Hvor godtfolk er…

Bedst som man ser på æbler – og de ikke helt uinteressante forædlede æbleprodukter, som geleer, marmelader og andre lækkerier – chokolade, lokal vin osv. – kommer Bi Skaarup forbi. Har hun en holdning til æbler? Absolut. ‘Folk skal ikke spise de rædselsfulde æbler’ kommer med overbevisning om industriæblerne fra udlandet. Der udveksles erfaringer; Bi Skaarup bruger Lolles æblemost til at koge ind til sirup – ‘det giver sådan en flot smag. Bedre end sukker og honning’. Man koger bare den almindelige most ind uden sukker, til den begynder at lugte af karamel, ‘så skal den af’, forklarer Bi Skaarup. Her i butikken kommer der en smagsprøve med valnødder i æblesirup, krydret med lidt fennikel. Det smager formidabelt. ‘Den vil være god til ost, f.eks. en tør gedeost,’ siger Bi Skaarup.

 Anduin

 

Erik Lolle foran sit æblehotel

(Foto: FP Anduin)

og indeni ligger æblerne trygt og holder sig friske …

(Foto: FP Anduin)

 

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies til statistik med anonymiserede data mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk