De Kulinariske Øer

Bedst på Sjælland?

Prøvesmagning er spændende, og når det er til en konkurrence – lige lidt mere.

Saxkjøbing Hotel dyster mod Elmely Kro – det har de prøvet før. Menuen er sat, og to kvinder sidder parat med kniv og gaffel for at smage – måske der lige skal tweakes lidt hist og her. Det er en hel menu – snacks, forret, hovedret og dessert og dertil hørende vine.

Verdens bedste ’vingummebamse’

Snacks består af rimmet kammusling, gravad andebryst og confit af braiseret oksehale. Kammuslingen er en spændende overraskelse – den smager næsten som en vingummibamse – på den gode måde. Sjovt at få i munden, og sjovt at spise. Anden er fin men måske en anelse sød – når nu kammuslingen også var. Confiten er af den slags, hvor man har lyst til at kalde på kokken og bede om hele gryden og en stor ske.

Champagnen er fransk – fra en bittelille mark, passet af 3. generation og smager fortryllende. Champagne præcis som jeg godt kan lide den. Pierson-Couvelier Prestige.

Når vinen er bedst

Forretten er pocheret kongekrabbe med sellericreme. Det smager dejligt men på den mere almindelige måde. Der er trøffelolie i, og jeg synes den gik lige til kanten med den trøffelsmag i forhold til at være for dominerende. Vi var ikke helt enige over bordet.  Men hvidvinen … den var vi enige om. Doggiebottle, please til Stellenbosch’ The 1947 Chenin Blanc. Også fra en lille familiegård og med et strejft af sødme uden at være sød. Den kan man tilbringe en aften med og regne det for godt selskab.

Den perfekte kylling med surt

Til hovedretten en Baune 1. cru Aux Coucherias. Meget fin og venlig og et balanceret valg til kylling fra Dalbakkegaard med fermenteret sukkerroe med kombucha. Sprængt kylling når den er lavet til perfektion med en fyldt sauce med perlebyg og porreblomster. Fermenteret sukkerroe er ’surt’, så det giver mindelser tilbage til gamle dage og kyling med agurkesalat til Pinse. En langt mere avanceret smag – og noget, jeg gerne købte med hjem på glas. Virkelig delikat.

Det perfekte match

Desserten byder på endnu en vin af den slags, man meget gerne ser mere til. Prinz Jungfer – en Riesling Auslese. Denne gang med en smag som fusionerer med desserten på en måde, så nærmeste englekor er for lille. Et fuldstændigt perfekt match. Og desserten…. Ohhh… hvid chokoladekugle med jordskokkemousse og varm saltkaramel med knas hældt over.  Jeg er normalt ikke til hvid chokolade, men lige her, lige præcis sådan her….

Vinene er vigtige – de indgår i bedømmelsen, og de må ikke være for dyre. Derfor var de også en vigtig del af prøvesmagningen.

Det hele blev serveret af Lasse Peder Nielsen, som kan sine vine, og tilberedt af Brian Krag Andersen, som også kan fortælle om kylling og kombucha og passion: ’min fornemste opgave er at gøre tingene bedre’. Det lykkedes. Og så er det endda mad af den slags, man kan komme og købe en anden dag – den standard, der er sat – igen – i restauranten og til priser, som man kan være med til.

 

 

Resultatet?  Hotel Saxkjøbing vandt. Tillykke til holdet, som sammensatte en fantastisk menu. Nu skal der så tænkes på næste udfordring. Jeg har store forventninger.

 

Anduin

 

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies til statistik med anonymiserede data mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk