Din for evigt – digte og dinner…

Den 14. februar fejres kærligheden over stort set hele jorden. Selvom Valentinsdag er en forholdsvis ny ’højtid’ i en dansk sammenhæng, har vi taget den til os og givet os hen til hjerteformede chokolader, røde roser og romantiske film.

Mange synes dog stadig, der er tale om et smagløst og kommercielt påskud, men fejringen har faktisk dybe rødder, som måske går helt tilbage til Romerriget. Den 14. februar fejrede romerne gudinden Juno, som repræsenterede kvinder og ægteskab. Op igennem tiden har man forbundet den 14. februar med kærlighed, forelskelse og sex. Vi skal dog helt op til 1840, før det første kommercielle valentinskort kendes.

At fejringen af Valentinsdag for alvor blev populært i begyndelsen af 1800-tallet var ikke tilfældigt. ’I begyndelsen af 1800-tallet ser vi en opblomstring af romaner, malerier og digtning, som fremhæver kærlighed, forelskelse og lidenskab,’ fortæller Marie Brinch, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster. ’Perioden kaldes romantikken, og selvom det også indebar andet, så spillede den romantiske kærlighed en helt central rolle.’

Manual til sengen

Læser man digte fra begyndelsen af 1800-tallet, får man et ganske intimt indblik i forholdet mellem de elskende. ’Vores store nationaldigter Adam Oehlenschläger har skrevet et digt, som hedder ’Raad til unge ægtemænd’, som faktisk er en manual til, hvordan man skal gebærde sig i sengen. Der bliver ikke lagt fingre imellem, og det er interessant, at der netop lægges vægt på nydelsen for begge parter. Digtet, som formodes at være blevet skrevet mellem 1809 og 1820, var dog alligevel lidt rigeligt for datiden, og det blev ikke offentliggjort før 1970! En anden digter, som er kendt for sine erotiske digte, er Emil Aarestrup, som jo i en periode boede i Nysted på Lolland. Aarestrups digte er dog lidt mere diskrete end Oehlenschlägers. Der er ofte en skjult lidenskab til en kvinde, som man ikke kan få eller kun kan få i flygtige øjeblikke. De er meget smukke og stemningsfulde,’ fortæller Marie Brinch.

Det er netop med udgangspunkt i 1800-tallets kærlighedsdigtning, at Museum Lolland-Falster og Restaurant Czarens Hus inviterer til en helt særlig aften i kærlighedens skær.

’Der er lagt vægt på, at det er en intim aften for par, som bare har lyst til at gå ud at spise og nyde hinanden. Så selvom Museum Lolland-Falster arrangerer det, er det egentlig ikke et traditionelt museumsarrangement. Vi har indlagt små overraskelser, og sørger for stemningen, men det er maden og samværet, der er i fokus,’ afslutter Marie Brinch.

Bestilling via Czarens Hus tlf. 41904300.