En abildgård på Lolland

På Knuthenlund er der stadig 25 originale æblesorter fra Lolland-Falster.

Fristende, lollandske æbler
Fristende, lollandske æbler

 

Knuthenlund er nok mest kendt for præmieoste og grise med krølle på halen, men der er også gamle æbletræer – hele 25 gamle sorter fra Lolland og Falster. Susanne Hovmand-Simonsen tog kontakt til Pometet for at finde ud af, hvad det egentlig var for træer, der stod i haven, og der har man nu identificeret sorter som Pigeon Maribo, Guldborgæble, Hillested Æble, Fejø Æble og Sukkertop fra Vålse.

Otte af dem skal nu dyrkes i en større plantage, og til næste år kommer der nye træer fra Pometet, så der kommer gang i produktionen. Det er mest til inspiration – ‘så dem i Hillested kan spise Hillested æbler’ forklarer Susanne, som håber, der kommer gang i gamle egnsopskrifter med æbler.

Også Lolland kommune er med på æblevognen. Her har man planer om at plante æbletræer langs vejene – Lolland er en fantastisk frugthave, som bl.a. leverer masser af most.

Sukkertop fra Vålse
Sukkertop fra Vålse

Æblerne smager godt – Sukkertop fra Vålse er sødt, sprødt og meget, meget saftig  og et pragtfuldt spiseæble.

Guldborgæblet er ret almindeligt og kan købes mange steder, men det er også muligt at få fat i de gamle sorter som privat. Boi Jensen fra www.de-gamle-sorter.dk sender gerne podede træer med posten, og så kan man samle sin egen æblehave med lokale sorter.

Helt nye æbletræer
Helt nye æbletræer

Den mest kendte lokale opskrift med æbler er nok ‘svupsakker’ – æbleskiver, som faktisk indeholder æble – og lidt snaps.

 

Sydhavsøernes Frugtfestival

19.-20. september vil Sakskøbing bugne af frugt til alle ganer. Der kommer bl.a. mange lokale frugtavlere, frugtdoktorer og andet godtfolk, og man kan smage sig igennem alskens herligheder af bl.a. most og isvin på æbler. Får man ikke nok her, kan man fortsætte til

 Æblets Dag på Fejø

hvor man 10. oktober fejrer æbet for 14. gang på Dybvig Havn.

 

Anduin