De Kulinariske Øer

Feminam-nam og andre fristelser på flaske

Jens Skovgaard fra Cold Hand Vinery skænker op af bl.a. Feminam(nam).

Jens Skovgaard fra Cold Hand Vinery skænker op af bl.a. Feminam(nam). (Foto: FP Anduin)

Frugtvinsfestival på Frederiksdal med indledende smagning i Nakskov var sol, sommer og smagsløg på overarbejde

Det hele startede fredag aften i Theisens Gård med smagning og vilde historier. De fleste fremmødte havde formentlig allerede et rimeligt kendskab til Frederiksdals kirsebærvine, så det var mest de æbleholdige væsker, som var nye for ganen. De kom i flere varianter – isvin med og uden ægte vinterfrost, Feminam og en herreversion – sådan ovre i det cognac-agtige men med æblesødme i behold. Morten Brinck Iwersen og Jens Skovgård underholdt fuld skrue.

Dagen efter kunne man så fortsætte til Frederiksdal, hvor der var god plads til alle 700+ gæster, som tydeligvis smagt mere end drak, og som i høj grad fik fantastiske oplevelser. Der var flere typer i æblevine, hindbærchampagne, nye oste, nye kirsebærvine og et udvalg af testgæringer fra Pometet i København med sjældenheder som guldblomme.

Også til fisk

Der blev der også kokkereret – Jan Friis-Mikkelsen og Simon Jul brugte frugtvine til bl.a. langtidsstegt gris og grillet multe, og det fungerer fantastisk. Multen blev ledsaget af formaninger om, at fisk faktisk skal smage af fisk og derfor modne ligesom kød, og det blev bevist på stedet.

Udmærkelser

Der blev naturligvis også uddelt præmier – denne gang af æbleproducent og forfatter Ritt Bjerregaard.

Der blev ikke uddelt guld, men en kirsebærlikør fra Rosenbækvin v/Kurt Lundkvist fik sølv som den eneste.

Østergård Vin v/Henrik Plough fik anerkendelse for to helt nye specialvine – CRYO og CRYO2 – isvine på æble. 1 med Jonathan Red og Elstar og 2 med Cox, Elstar og Ingrid Marie. Begge fik ‘særlig udmærkelse’.

Frederiksdal fik selv bronze for Sur Lie og New Nordic Cherry Likør, og Rancio løb med publikumsprisen. Der var også bronze til Cold Hand Vinery for Feminam – en formidabel dessertvin af isvin med eau de vie.

Kom bare igang

Fremtiden for frugtvine ser lys ud – og der kommer flere spændende ting. Der findes allerede vin på sukkertang og birk – der kommer også vin på gran (nogle, der sagde Ny Nordisk?), og boblevin med hindbær, solbær, æble osv. er allerede på programmet, og står rigeligt distancen sammenlignet med champagne. Selv bartenderne i Paris er vilde med danske frugtvine.

Man kan lige nu købe æbleplantager på Fejø, og der er plads til flere på markedet. Ingen grund til at holde sig tilbage, hvis man har lyst til at producere vin.

Anduin

 

Jan Friis-Mikkelsens og Simon Juls opskrifter, som demonstreret, smagt og nydt på festivallen:

Grillede grønne asparges med kirsebær vinaigrette

Kog vintage ind ved jævn varme til den tykner let, den skal ligne en god balsamico. Lad den afkøle og pisk den med koldpresset rasp olie, smag til med citronsaft, salt og peber. Kan tilsættes lidt skåret forårsløg.

Barbeque-sauce

 Kog vintage ind som til vinaigretten, smag til med citronsaft, salt og peber. Tilsæt kryderier: kanel, nellike, chilli og fennikel, det hele i stødt form. Tilsæt evt fint skåret forårsløg.

Stegt multe med kapers, fenikel og æblechampagne

Skær fenikel i små tern og gør dem bløde i god olivenolie, kog af med champagnen, tilsæt kapers, lidt frugtige sardeller, citronsaft og hakket persille.

Arme riddere med æble likør

Bland æble likøren med fløde, kanel og sukker, vend brødet heri. Steges på en god varm pande i rapsolie, skal drysses med lidt ekstra sukker under stegningen. Server flødeskum og æblegele til.

Kirsebær daiquiri

Blend fuldmodne eller pocherede pærer med istern, lidt citronsaft, sukker og kirsebærlikør.

Multe kan også tilberedes med frugtvin med fantastisk resultat.

Multe kan også tilberedes med frugtvin med fantastisk resultat. (Foto: FP Anduin)

Der var mange tilhørere til bl.a. historien om Rancio - hvordan man ødelægger vin, så de smager meget bedre.

Der var mange tilhørere til bl.a. historien om Rancio – hvordan man ødelægger vin, så de smager meget bedre. (Foto: FP Anduin)

 

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies til statistik med anonymiserede data mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk