Fra idé til produkt

Det er nogle gange de små ting, som gør et nyt produkt til det helt rigtige, og at udvikle sammen med andre giver et fantastisk boost.

Innovationsworkshop er ikke nødvendigvis noget med iværksætteri, selvom det sagtens kan være det. I dette tilfælde handlede det om fremtidens mad, og der var både erfarne og nye deltagere, som fik glæde af at teste nye smage og finde på produkter.

Ideer i luften

Hvordan får man pasta fra Fejø gjort endnu mere lokalt? Hvordan kommer man fra kutling til Roskilde Festival? Hvordan bliver konsistensen på en madpandekage den helt rigtige? Der var mange udfordringer, og der kom brugbare svar. I det hele taget føg det næsten om ørerne på en på Sakskøbing Madskole med ideer, forslag, smage og viden.

Kokkene Asmus Jensen (ham med Afrikas nye Køkken), Peter Nøhr Christensen (fra KOST) og Morten Schou (Aarstiderne) fortalte og gav råd og forslag, og det kom der en masse godt ud af.

Knasende kutlinger

Der er ganske vist ingen kutlinger at fange lige nu, så et par fjæsinger måtte lægge fileter til. De kan paneres med bl.a. havre og sesam og blive meget sprøde og lækre. Kutling er også fin i fiskefrikadeller, så det er stadig uvist, hvad gæsterne på Roskilde Festival 2018 får af fisk, men det tegner lovende.

Pasties eller pirogger?

Joan Thorlin eksperimenterede bl.a. med madpandekager, hvor det kan gøre meget forskel, hvad der bruges af fedstof. De skal være bøjelige på den helt rigtige måde, hvis der skal fyld i, og det kræver eksperimenter – også flere end på workshoppen.

Joan havde gang i  flere forsøg med take-away – bl.a. nogle meget lækre pirogger, pasties… hvad hedder sådan nogle egentlig? Uanset hvad navnet bliver, så skal der kun lige arbejdes lidt med fugtighed i fyldet, og så er de klar til salg. Skal de med til Roskilde Festival bliver de måske til pirocker.

Pasta fra Fejø

Fejø har sin helt egen professionelle pastamager – Pasta Principato med Diego og Katarina – som laver forrygende ravioli. De fås med mange slags fyld, og der blev eksperimenteret med bl.a. rødbeder og græskar. Begge dele fungerer fint – græskar dog ubetinget bedst. Det kan blive til flere smage, når flere lokale råvarer finder vej til pastagryden.

Spis dit læhegn

Jordskokker er besværlige. De breder sig voldsomt, men er faktisk glimrende som læhegn og kan dermed gavne på flere fronter, fortæller Vicky Arildsen, som har Farmors Havebod. Mange kan lide smagen men ikke tilberedningen, så hvis nu man bager dem og bruger mosen? Det kan man – og måske også på samme måde som kartoffelmos, dvs. direkte som tilbehør eller måske som vegetariske ’frikadeller’.

Ubetinget succes

Der var ingen tvivl om, at der blev tænkt og testet, og luften var næsten tyk af inspiration. Fantatisk stemning og humør og ikke mindst – resultater med hjem. Der var konkret viden på bordet, ting blev prøvet og tweaket og snakket og sauteret og fileteret og fokuseret, så det blev en ret uforglemmelig køkkenoplevelse. Det er tydeligt, at hvis man generelt er alene i sit køkken, så gør det en forskel at være sammen med andre og få nye input og ikke mindst dele begejstringen for mad og råvarer og kogekunst.