De Kulinariske Øer

Freyas Julekage

Hvis man kan lide en solid engelsk Christmas Pudding men ikke helt er det til med at koge en kage, så er dette et udmærket alternativ.

julka2
Ingredienser

250 g rosiner

150 g korender
200 g kandiseret appelsinskal
200 g hakkede, tørrede abrikoser

100 g hakket mørk chokolade, gerne 70%

1 brev honningkagekrydderi (eller 1 tsk stødt nellike, 1 tsk stødt allehånde og 1 tsk stødt ingefær)

1 tsk kanel

1 tsk reven muskatnød

100 g mandelsplitter
100 g hakkede hasselnødder

1 dl whisky eller mørk rom – plus ekstra
250 g blødt smør (lad stå ude fra dagen før og brug papiret til at smøre bradepanden)
200 g mørkt muscovadosukker (tjek for stenhårde klumper ved at mose med fingrene).
4 æg
200 g hvedemel

 

Glasur af 400 g flormelis og citronsaft (ingen vand)

Skær frugterne i stykker, bland dem med sprutten i en beholder, der kan lukkes tæt, og lad stå natten over.

 

Rør fedtstof og sukker sammen, til det er luftigt. Tilsæt æg, et ad gangen. Tilsæt mel og de tørre ingredienser og bland. Dette kan stadig gøres med dejkroge og håndmixer. Tilsæt herefter de våde ingredienser. Dette kræver en stor skål og beslutsom håndkraft. Brug ikke håndmixer – det overlever den ikke.

Hæld dejen i en bradepande og bag ca. 45 min midt i ovnen (over og undervarme uden varmluft) ved 175 grader. En 22×30 cm foliebakke er god (skal også smøres). Dejen må godt nå til kanten, da den ikke hæver. (Hvis foliebakke tag den ud stående på risten – kagen er supertung og kan ikke tages ud ved at holde den i hjørner eller kanter). Den må gerne køle i formen, da kagen skal være fugtig og ikke sprød.

Hæld ekstra sprut over lige når kagen er taget ud og stadig står i formen. Vær bare rundhåndet lige fra flasken, det suges ind omgående, og lad stå til lunken.  Vend den ud på fx et spækbræt, så den har bunden i vejret, og giv den en tur til med flasken. (Den må gerne få så meget, at man kan mærke sprutten som en fin kildren i næsen).

Glasér og fordel jævn fra start af en rimeligt lind glasur, så kagen ikke ødelægges.

julka

Når kagen er helt kold (evt. har været køleskab) skæres den i firkanter med en meget skarp kniv (god bølgeskærer/brødkniv er bedst) og gemmes i tæt beholder i køleskabet. Lad den evt. soppe lidt ved at hælde lidt sprut i bunden af beholderen, så kagen er våd i bunden og kan suge. Når du skærer ud og putter i æsker, så sørg for at være alene. Jeg garanterer for, at du vil have det snask, der bliver liggende på spækbrættet for dig selv.

Jeg har lavet den med whisky, og det er ikke spor synd for whiskyen. (Der ryger en halv flaske, hvis man ikke er nærig).

I teorien kan den holde sig nogle uger – hvor længe man kan holde grabberne fra den i praksis, tør jeg ikke udtale mig om. Den er god nylavet og bliver bare bedre – hvis den når så langt.

Opfat den som konfekt – den er lige så dyr, lige så intens i smag og har mindst lige så mange kalorier. Den har power nok til at gå til cognac og cigarer – ellers kaffe, te, spiritus eller julebryg men ikke gløgg.

Opfundet i Lille Musse på Lolland, december 2010.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies til statistik med anonymiserede data mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk