De Kulinariske Øer

Gourmetis på plejehjemmet

Det er sjældent, jeg ville ønske, jeg var 85, men i dag kom det tæt på.

Så er der serveret

Så er der serveret

Fælleskøkkenet i Sakskøbing, som sørger for ældremad til hele Lolland-Falster, har en mission, som bl.a. går ud på, at ældre skal have god mad, og den skal helst laves af lokale råvarer. Det gælder også desserter og ikke mindst de ting, som man kan spise, hvis man har appetit som en spurv men alligevel har brug for kalorier.

Det seneste tiltag blev præsenteret i dag – is af råmælk fra lokale jerseykøer og endda i flere lokale smagsvarianter.

Det er vist første gang, jeg har spist is til morgenmad, og første gang jeg har spist mig mæt i is, og det var krævede næsten overmenneskelig beslutsomhed at forlade isbuffeten. Der bør sætte advarselslabels på – de is er med sikkerhed stærkt vanedannende.

Is med stevnskirsebær er som at spise kirsebærvin – Frederiksdals altså. Alt det man er vant til i smagsnuancer og uden at være for sød. Is med æble har bid.

Is med stout fra Krenkerup er noget helt for sig selv. Det er en avanceret smag, som kan andet end bare være ’is’ – den har været serveret til steg, og det er faktisk en god ide. Den kalder simpelthen på kreativitet.

Is med nødder….  Paradis på en ske. Den behøver ingenting ved siden af – bare et sted, man kan hente mere. Meget mere. Jeg har aldrig været i nærheden af nøddeis af den kaliber før. Jeg vil ha mer.

Is med karamel smager – af karamel. Men karamel, som når man selv laver karamel.

Is, der bare er is, sådan helt uden dikkedarer, smager af råvaren – rent og enkelt og … meget. Mælk smager generelt ikke af særligt meget, som de fleste får den, men mælk, som får lov at være rigtig mælk, gør. Den kommer til at smage af årstiden på samme måde som Knuthenlunds oste. Noget som mange af de ældre nok vil værdsætte – man behøver ikke være ældre end ca. 55 for at kunne huske mælk, som blev leveret af mælkemanden på flasker og med flødeprop. (Indrømmet – jeg afskyede den som barn, den der flødeprop). Anders Kappels køer leverer varen.

Og vi kom igen og igen og igen....

Og vi kom igen og igen og igen….

En kamp for råmælk

Det har været noget af et langt træk at få lov at arbejde med råmælk. Fødevarestyrelsen er ikke begejstret, og hvis man ved noget om mælk og historie, så var der faktisk også engang, man kunne blive smittet med tuberkulose af at drikke mælk. Det forsvandt med pasteuriseringen – en dengang helt nødvendig proces. Nu er vi så heldigvis kommet så langt, at man udmærket kan arbejde med råmælk med hygiejnen i top.

 

Fantastisk entusiasme

Engagementet i Fælleskøkkenet, som man møder ikke bare hos fælleskøkkenets leder Kirsten Skovsby men i høj grad også hos medarbejderne, er også til at tage at føle på. Når man hører om hvordan, og arbejdet med smagene og hvordan man brænder for at give de ældre noget god mad, kan man kun sige godt gået, og is af denne kvalitet passer fint til fasanbryst med portobellosauce, haresteg og hvad der ellers kommer på bordet fra bl.a. Søholt. Det er altså lige før, jeg glæder mig til at komme på plejehjem….

 

Anduin

 

 

 

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies til statistik med anonymiserede data mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk