Hvem ka’ ikke li’ en go’ bajer

Væggerløse Håndbryg åbnede med stort rykind og snoreklip af borgmesteren

Fruen, borgmesteren og brygmesteren. (Foto: Poul Hansen)

Der var kø langt ud på gaden, da Martin Iversen åbnede døren til sit bryggeri. Forud er gået lang tid med forberedelser for hele familien – f.eks. er det datter Christina der har designet etiketter.

Borgmesteren håber, det vil anspore flere til iværksætteri, og at både turister og tilflyttere vil finde vej til bryggeriet, for ’hvem ka’ ikke li’ en go’ bajer’.

Det er så ikke bajersk øl, der brygges men juleøl og lys og mørk ale.

Øl i tre nuancer

Juleøllet hedder ’Julefred’, og er en mørk ale af en substans, hvor det evige spørgsmål ’er du faldet i juletønden?’ muligvis kan vise sig aktuelt i Væggerløse og omegn, da procenttallet er på den solide side.

Øllet er mørkt, sødt, med en meget markant smag, en frugtagtig duft, og en eftersmag som bliver rundere og rundere og hænger meget længe.

Den lyse ale hedder ’Marie Lyst’ og er gylden, blid og frugtagtig og som juleøllet med en meget, meget lang eftersmag, der bliver lidt bolsjeagtig til sidst.

Den mørke, belgiske, ale hedder ’Slotsbryg’ og er lidt karamelagtig, varm og lidt grumset. Eftersmagen hænger ikke helt så længe og bliver appelsinagtig til sidst.

Det er ikke bælleøl – de smager godt, med en gedigen bitterhed og kan nydes, bare fordi de er der. Eftersmagen imponerer – jeg mindes ikke før at have fået øl, der blev så længe på tungen.

Tre slags ale – og et løfte om stærkere sager. (Foto: Poul Hansen)

Stærkere varer

Og så stod der den der fristende kobbertingest. Jeg er næppe den eneste, som er spændt på at høre mere, når der kommer gang i destilleriet.

 

Anduin