Kunsten at koge en kartoffel

På Samsø tager de deres fødevarer alvorligt, og det er ikke ligegyldigt, hvordan man behandler en kartoffel.

På Samsø Madkulturhus kan man også lære at koge en kartoffel.

Man kan ikke tage til Samsø uden at spise kartoffelmad. Eller i øvrigt høre om kartofler. F.eks. få et minikursus i, hvordan man koger kartofler, og der er endda to ’skoler’ på det område.

Den rigtige måde – version 1 – er at putte kartoflerne i gryden, hælde vand på, bruge rigeligt med salt og også lige en spsk sukker. Kog i 8 minutter – tag gryden af og lad stå i 5-8 minutter.

Den rigtige måde – version 2 – er at putte kartoflerne (uden skræl) i gryden, tilsætte salt og sukker og så hælde kogende vand på. Resten ens.

De første 8 minutter er sikre – i forhold til de sidste 5-8, skal man tjekke, om kartoflerne er møre og ikke bare lade stå. Metoderne er efterprøvet – det fungerer fint både til kartoffelmadder og som alm. kogte kartofler (med skræl).

Intet bord uden…

Smagen af Øen serverer gerne frokost – og her kan man få en platte. Og kartofler. Også til vildtspegepølse og røget mørbrad. De er bare ikke til at komme udenom, og man snyder sig selv, hvis man prøver.

Ægte platter

Grøntsagssafari

Og så kan man naturligvis også komme helt derud, hvor kartoflerne gror, hvor bror Kjeldahl formår at speake over en time uden øh, og så man ikke kan lade være med at høre efter, for det handler ikke bare om kartofler men også om blomsterbælter og vildtbeplantninger, for der skal være plads til bier og bukke. Traditionel dyrkning på en moderne måde.

Der dyrkes mange sorter af kartofler – nogle ender på de danske juleborde.

 

Her kan du se en ægte samsine koge kartofler.

 

 

Anduin