Ny nordisk – og Skånsk

En smuttur til Skåne afslører, at den nordiske mad – og hele tankegangen omkring lokale fødevarer – trives i bedste velgående i det Sydsvenske.

Gedeost på skånsk

Egentlig begyndte det med et foredrag i København. Claus Meyer fortalte om det nye nordiske køkken og om kærlighed til lokale råvarer, og en skånsk kvinde lyttede og tænkte og tog hjem og gjorde noget ud af det.

Ingalill Thorsell var headhunter, men mødet med Drakamöllen blev kærlighed ved første blik, også blev hun hængende og skabte et sted, som er både B&B og hjem for en operafestival og madoplevelser, skabt af en anden personlighed – Eva Maltais, som er fra Canada og var cirkuskok.

En diger kogebog med fantastiske opskrifter.

Kombinationen af kvinder og kogekunst og nordisk inspiration giver fantastiske oplevelser, som også indebærer nær kontakt til de omkringliggende producenter, som gerne kommer og fortæller om deres produkter.

Gårdbutik med krydderurter – de færdigpakkede krydderier er indenfor – det hele dyrkes lige udenfor.

Spis dig gennem Skåne

Det hele er samlet i en monsterstor kogebog – Drakamöllens Køkken – ja, også på dansk – med vidunderlige billeder, hilsener, opskrifter og 262 sider madglæde og stolthed over gode råvarer. De kommer fra steder som Österlen Kryddor, som både dyrker krydderurter, holder kurser og har gårdbutik, og Vitaby Kyrkby Mejeri, som er bittelille, nyt og allerede prisvindende, og som laver gammeldags tykmælk (filbunke) og creme fraiche, som man bare kan sidde å spise af, som den er.

Den her kommer man uforvarende til at spise direkte fra glasset.

Österlen rundt

I det hele taget er Skåne fyldt med lokale producenter, som oven i købet har fundet ud af at samarbejde – ikke bare har de løst problemet med distribution, som ellers er en hård nød at knække – de har også etableret en Madrunde, som gør Kr. Himmelfart til en himmerigsmundfuld gennem hele Österlen. Supermarkeder er med på den, producenter, restauranter, overnatningssteder – her er det hele, og man skal passe på ikke at komme til at savle i avisen, når man kan læse om lækkerierne side op og side ned. Og i øvrigt være i god tid, hvis man vil have et sted at sove, hvis man vil på kulinarisk rundtur.

I den lokale ICA kan man finde de lokale produkter.

 

Anduin

 

 

Skriv et svar