Nyt mølleri på Knuthenlund

Helt nye kværne står klar.
Helt nye kværne står klar.

Knuthenlund gods maler nu selv kornet fra egne marker.

Knuthenlund er allerede kendt for fødevarer af høj kvalitet, bl.a. prisvindende oste. Det hele produceres ikke bare økologisk men efter biodiversitets-principper, hvor man satser på plantegenetiske ressourcer og gamle danske dyreracer. Man ønsker at lave produkter, som gør en forskel – for naturen, for dyrene og for mennesker.

Der kan bages lækre brød af det lokale mel.
Der kan bages lækre brød af det lokale mel.

Det betyder, at man længe har haft eget mejeri, og at dyrene trives på store arealer, hvor græsningen bl.a. er sået med blandinger, der gør både mælkeprodukter og kød særligt smagfuldt. Målsætningen er, at ‘lave nogle af verdens bedste fødevarer målt på smag, duft og farve’, og det er man nået langt med.

Korn med kim

Nu er turen så kommet til at male eget korn. Det bliver bl.a. gamle sorter som spelt og ølandshvede, men også rug. Kornet males med kimen, som indeholder flest proteiner, vitaminer, mineraler og essentielle aminosyrer – men som også kan harskne og derfor oftest fjernes alene af den grund. På Knuthenlund betyder den korte vej fra jord til bord, at harskning ikke er et problem.

Der skal et omfattende maskineri til et moderne mølleri - derfor den store bygning.
Der skal et omfattende maskineri til et moderne mølleri – derfor den store bygning.

Mølleriet ligger i en ny bygning, tegnet af Merete Lind Mikkelsen og kan ses, når man kommer kørende. Det er et imponerende sted, hvor Thea bliver produktionsleder. Lige nu er der så nyt, at møllerne stadig dufter af nyt træ, men lige om lidt har Thea nok taget tommelfingerreglen i brug, når hun skal vurdere melets kvalitet.

Det store mølleri kan ses fra vejen.

Det store mølleri kan ses fra vejen.

Anduin