Nyt oldnordisk køkken

Bogen ‘en kulinarisk rejse gennem tiderne’ viser, at arkæologi er lige til at spise

Hvis nogen har læst noget om, at man skal spise som i stenalderen, så er ‘En kulinarisk rejse gennem tiderne’ den perfekte kogebog. Det er den også, hvis man gerne vil forsøge sig med romerretter, bronzealdermad eller måske noget fra middelalderen. Lolland-Falster har alle tidsaldre repræsenteret, og forfatteren Sabine Karg er lige nu ved at grave dem ud i forbindelse med Femern-forbindelsen.

Fra en forkullet skorpe

Nogle opskrifter har overlevet i nedskrevet form – som de romerske, hvor den tids stjernekokke – f.eks. ham hos Lucullus, var så fantastisk, vi stadig taler om lukulliske måltider. Andre må udledes af noget så prosaisk som forkullede rester på kogekar. Nogle blev engang begravet med proviant til rejsen til det hinsides, og i sådanne gravkar kan man også finde rester, som viser, hvad de har indeholdt – endda i detaljer. Tilsammen kan man lave en kogebog med opskrifter fra 15.000 års kogekunst.

Stenalder-Gericke

Hvis man tror, man i ‘gamle dage’ ikke forstod sig på kogekunst, så kan man blive overbevist om noget andet, og det er ikke kun romerne, som kunne lave mad. Opskrifterne er måske enkle, men det kan anbefales at forsøge sig med stenaldermad, som absolut ikke er kedelig – hvad f.eks. med farseret and med brombærsauce? Fløderuller med huldrecreme fra jernalderen eller måske Alexandrinske agurker?  Der er opskrifter nok til en stor menu – og til hele året.

Udnyt råvarerne

Med Lolland-Falsters rige udbud af lokale råvarer af fantastisk kvalitet, kan man roligt gå i gang med fristelserne og spise sig gennem historien. Man behøver ikke tage på Kong Hans for at spise som Kong Hans. Stenaldermad er absolut ikke at foragte; opskrifterne er enkle, og de fleste kan laves på under en halv time.

Hvis nogen i familien skal overbevises om det relevante i opskrifter fra oldtiden, så prøv med nøddekage (kan laves i en blender og også som ½ portion) og opdatér til nutiden med friske jordbær og hjemmelavet vanilleis.

Det er faktisk heller ikke nogen dårlig idé at have ligamen i huset, omend det koster en omgang fiskefims i køkkenet under frembringelsen. Men det kan noget – også i nøddekagen.

Til udekøkkenet

Alle retter har den fordel, at de kan laves over bål eller ved et ildsted, dvs. som reenacter, spejder osv. har man et godt sted at finde opskrifter, som faktisk kan bruges til noget, og hvis man leger middelalder, kan man også roligt bruge dem alle sammen, for man kommer ikke til at anvende forkerte ingredienser, og det hele kan laves på pande eller i gryde. Skoler med sans for featuredage kan også med fordel bruge opskrifterne, for de er ikke for svære til at supplere med autentisk kogekunst.

Anduin

 

Sabine Karg, Regula Steinhauser-Zimmermann og Irmgard Bauer: En kulinarisk rejse gennem tiderne. En kogebog med opskrifter fra stenalder til middelalder. Den kan bl.a. købes både på dansk og engelsk i Museum Lolland-Falsters butikker.